fbpx

De eerste vraag die je krijgt als je vertelt dat je een wijncursus volgt of afgerond hebt is met stip:

Dus jij weet nu wat een goede wijn is?

Eh, Ja? Denk ik? Maar de vraagsteller bedoelt eigenlijk nooit “Wat is een goede wijn?” maar “Weet jij een lekkere wijn voor mij?” en dát, lieve kijkbuiskindertjes, is iets heel anders 🙂

Goede wijn

Bepalen of een wijn goed is kun je door systematisch te proeven. Dat is een systeem wat we min of meer met elkaar afgesproken hebben. Door een wijn wereldwijd op dezelfde manier te beschrijven, kun je elkaar goed vertellen hoe een wijn smaakt. Iemand kan dan beter inschatten wat hij of zij kan verwachten van de wijn die aangeboden wordt. Hiervoor is een systematische manier van wijnproeven in het leven geroepen door het WSET. Dit is de nummer één – wereldwijd erkende – wijnschool.

Het gaat er hier dus niet om of een wijn lekker gevonden wordt, je wilt weten of een wijn wel of niet goed is. Dit “goed” kun je (na oefening) vaststellen aan een aantal punten. In de regel volg ik het rijtje BACUI: Balans, Afdronk, Complixiteit, Uitdrukking en Intensiteit.

Balans

Een goede wijn moet in balans zijn, daarmee zeggen we dat er niet een smaakcomponent zwaar overheerst. Het gaat om de samenhang tussen verschillende componenten als de zuren, zoetheid en rijpheid van de druiven, maar ook het houtgebruik of het tanninegehalte van een wijn. Hij is dus niet te uitgesproken zoet of te zuur, de tannines zijn niet teveel of het houtgebruik is niet te overdreven. Alle zaken mogen aanwezig zijn, maar iets moet er niet teveel uitspringen.

Afdronk

Verder heeft een wijn een bepaalde afdronk, dat wil zeggen, je proeft de wijn nog na nadat deze is uitgespuugd of doorgeslikt. De wijn blijft als het ware nog even hangen en je proeft hem dan nog steeds. Hoe langer de afdronk, mits plezierig, hoe beter de wijn.

Complexiteit

Een goede wijn een bepaalde mate van complexiteit. Wijn heeft vaak bepaalde geur- en smaak-impressies die je kunt benoemen. Bij een wijn kun je bijvoorbeeld eerst citrusfruit ruiken en proeven, maar later neigt de smaak naar groene paprika en witte peper. Dat zijn allemaal zaken die je in de wijn kunt proeven. Om dat goed te doen zuigen mensen die wijn proeven ook lucht mee, want het meeste hiervan registreer je met je neus.

Nu hebben we al heel wat kunnen bepalen over de wijn voor ons. Voor de leesbaarheid hou je de Uitdrukking en Intensiteit nog een keer van me tegoed (of je gaat gewoon een WSET cursus volgen, nog beter!).  Je kunt dus best bepalen of een wijn wel of niet goed is, maar dan hoeft de wijn nog steeds niet lekker te zijn. Maar ja, wanneer krijgt de wijn dan het predicaat goed?

IJkwijn

Op de eerste wijncursus die ik volgde kregen we een wijn te proeven als referentie. Die wijn, zo werd gezegd, was gewoon “goed”. De balans was ok, de afdronk was ok, de complexiteit was ok. De wijn was prima te drinken, maar het was verder ook niet bijzonder.

Aan de hand van deze wijn gingen we verder met het proeven van andere wijnen zodat we steeds konden zeggen; is hij beter of slechter dan de ijkwijn? Het was een geweldige start om te oefenen in systematisch proeven. Laatst heb ik dezelfde wijn nog eens gekocht om te kijken wat ik er nu van vond en ja, hij blijft gewoon goed. Niks mis mee, maar ik drink liever “beter” 😉

Lekkere wijn

“Dus jij weet wat een goede wijn is?” Ik snap de vraag wel. Er is zoveel wijn te krijgen en er zijn zoveel etiketten. Je wilt wel iets dat dan ook echt goed is. Ik zeg liever: Neem iets dat je lekker vindt. En dat is alleen maar te achterhalen door te proberen en -helaas- door te betalen. Begin eerst door op te houden bij de supermarkt wijn te kopen en naar een wijnspeciaalzaak te gaan.

Dat hoeft niet duur te zijn. Voor 6 euro heb je bij een wijnhandel echt iets dat kwalitatief beter is dan wat de supermarkt voor 10 euro kan bieden. Logisch, de wijnhandel heeft iets te bewijzen, die wil je kwaliteit bieden. De supermarkt hoeft alleen maar te schuiven met marges. Een wijnwinkel kan iets voor je uitkiezen dat in je budget zit. Hierdoor kun achterhalen wat voor jou een lekkere wijn is.

Wat je ook lekker vindt, al zou het een wijn uit een krimpzak zijn, ga vooral je gang en geniet!

En ja, als je wilt weten wat een goede wijn is? Volg een wijncursus.

ReageerVragen, opmerkingen of suggesties?

Neem contact op!

Contact

met Wijn / Smaak

Iets te melden? Iets te vragen? Een grootse levenswijsheid te delen? Laat het me gerust weten door het contactformulier hiernaast in te vullen. Ik probeer altijd binnen een werkdag antwoord te geven!

logo-edittitle

Copyright © 2018
All Rights Reserved